Urla Kırsalı Gastronomi Keşifleri

Urla Kırsalı Gastronomi Keşifleri
Urla yarımadası, son yıllarda köylerinde, zeytinliklerinde, bağlarında ve tarlalarında Türkiye'nin en değerli ve özgün gastronomi duraklarına, bağ evlerine ve şarap üreticilerine ev sahipliği yapar oldu. Tüm yıl boyunca açık olan restoranlar, bağ evleri ve müzeleri ile Urla, tüm Türkiye'den yaz kış misafirlerini ağırlayan bir gurme destinasyona dönüştü.

Sizin için Urla kırsalının yükselen gastronomi duraklarını derledik:
 
Urla Kırsalı Gastronomi Keşifleri
URLA KIRSALI KONAKLAMA ADRESLERİ: 
  • TERUAR
  • TWO ROOMS HOTEL
  • OD URLA ZEYTİNLİK OTEL
  • URLA BAĞ EVİ
  • MANEJ
Urla Kırsalı Gastronomi Keşifleri
URLA KIRSALI LEZZET DURAKLARI

OD URLA: 2018 kışında Urla'nın zeytinlikleri arasında, ülkemiz için çok değerli ve rafine lezzet üslerinden birisi açıldı: Od Urla. Yöre mahsüllerini ustalıkla harmanlayan yaratıcı ve doyurucu lezzetlerinden, her biri özenle seçilmiş el ustalığı seramik tabaklarına, ahşap sunumlarından, zarif kadehlerine, nefis mimarisinden profesyonel servisine, baştan sona enfes bir gastronomi deneyimi sunuyor Odurla. Urla kırsalında bağlar, bahçeler arasında ilerleyerek ulaştığınız Odurla'da, aracınızı park ettikten sonra zeytin ağaçları içinden yürüyerek camla kaplı harika bir çelik konstrüksüyon binaya ulaşıyorsunuz. Yüksek tavanlı binadan içeri girdiğinizde doğanın içindeymişsiniz gibi, ışıl ışıl ve ferah hissediyorsunuz. Kocaman bir fırını ve mutfağı kendine merkez alan bar sandalyelerinde yerseniz, tüm yemeklerin hazırlanışını adım adım seyredebiliyorsunuz. Kalabalık arkadaş grubu olarak gittiyseniz eğer, yuvarlak ve uzun masalar ideal. Her yeni lezzet ile birlikte masanıza gelen pırıl pırıl genç şefler, yemeklerin içeriklerini ve hazırlanışını şevkle anlatıyor.  Her ay menüye mevsim mahsülleri göz önüne alınarak yeni eklemeler ve değişiklikler yapılıyor. Arzu ederseniz, 7 farklı lezzetten oluşan 'Karadan Tadım Menüsü' veya 5 farklı lezzetten oluşan 'Denizden Tadım Menüsü' lezzetlerini şarap eşleşmesi ile tadabiliyorsunuz. Dört mevsim açık Odurla’da, yaz aylarında zeytin ağaçları arasında yemek yemek de çok keyifli. 2021’de Od Urla’nın içinde bulunduğu zeytinliklerin içinde daha ufak cam konstrüksüyon bir binada kardeş olarak deniz mahsüllerine odaklı Ma Urla geliyor.

TERUAR: Urla civarının en yenisi olan Teruar, bağların ve zeytin ağaçlarının arasında adeta bir vaha. Kurucusu ve şefi Osman Serdaroğlu önderliğinde Temmuz 2020 de Teruar misafirleri ile buluştu. Teruar'ın ana amacı, emeğini iyi ve etik mahsül üretmeye adamış yöresel üreticilerden ürünleri alarak, mutfaktan çıkan tüm lezzetleri üzerinde yer aldığı bölgeye kökleyerek ve toprağa bir saygı duruşu gibi sunmak. 40 kişilik restoran sadece tadım menüsü sunuyor. A la carte bir menü yerine sadece tadım menüsü uygulamasının sebebi günlük reervasyon sayısına göre menüde yer alan yemekler için mahsüllerin en tazesini günlük tedarik ederek hiçbir ürünün ziyan olmaması, yani 'sıfır atık' sağlanıyor. Tadım menüsünde tatlı ile birlikte 7 farklı lezzet yer alıyor. Menüyü belirlerken Misafirlerini tam kıvamında bir gastronomi yolculuğuna çıkarabilmek ve yemeğin sonunda ağırlık hissetmemelerini sağlayabilmek için, yoğun ve orijinal sosların tadına varabilecek şekilde porsiyonlar küçük tutulmuş. Zeytinlerin arasında ferah yemyeşil çimenlerin üzerinde çiçekler ile bezenmiş bahçesi huzurlu, sade ve doğal bir atmosfer sunarken, sofralara gelen maharet ve özen ile hazırlanan yemekler, tabaklarda birer sanat eseri gibi sunuluyor. Kuşçular, 8028. Sk. No:16

VİNO LOCALE: Kuşçular Köyünde Seray ve Ozan Kumbasar çiftinin 2018'de açtığı Vino Locale (8037 Sok. No:3) Urla Bağ yoluna yakışır bir gastronomi durağı. Yemyeşil bir bahçe içinde yer alan binası taş dokunun doğallığını, zarif detaylar bezenmiş ince bir dekorasyon zevkini, yörenin misafirperverliği ve samimiyetini yansıtırken, sürekli değişen menüde enginar, zeytin gibi yöreye özgü mahsüller ile hazırlanan lezzet harikaları yer alıyor. Seray ve Ozan Keskiner çiftinin yarattığı gastronomi durağı, mevsiminde taze mahsüllerden hazırlanan ve her ay değişen lezzetleri ile damaklarınızda ve ruhunuzda adeta bir şölen yaştıyor. İtalya ve Fransa kırsallarında olduğu gibi, sezonuna göre topraktan ve dalından taze mahsüllerden oluşan her ay farklı tadım menüsü sunan bir gastronomi durağı hayal etmişler. Yağcılar köyündeki bahçeyi alıp, 6 ay içinde inşaatı tamamlayıp, 2018 Nisan ayında kapılarını açtılar. Herşeyin tazecik el yapımı hazırlandığı, dondurulmuş bekletilmiş hiçbir şeyin kullanılmadığı, her ay yeniden bir keşif peşine düşülen, ve misafirlerini de yeni lezzet yolculuklarına çıkartan bir tutku ve yaratıcılık hikayesi Vino Locale. Yaz kış açık bu harika gastronomi durağında bir deneyim yaşamanızı mutlaka tavsiye ediyoruz. Gurme lezzetler eşliğinde alkol servis edilen bir restoran olduğu için Hem yetişkin restoranı (15 yaş sınırı) hem de kişi sayısı 30 kişi ile sınırlı. Önceden yer ayırtmanızda fayda var. Kuşçular, 8037. Sk. No:3

LOKANTA LEVAN: Kuşçular köyünde bağların arasında yer alan Lokanta Levan, nefis özgün lezzetleri, ortamı ve servisi ile insana kendisini çok mutlu hissettiren mükemmel bir Ege restoranı. İzmir Ekonomi Üniversitesi Gastronomi bölümünden mezun şef Onur Canbulat'ın önce Urla merkezde açtığı, ardından da Kuşçular’a taşıdığı Lokanta Levan, mevsiminde yerel mahsüller ile hazırlanan yaratıcı lezzetler ile Ege mutfağına ait çok ferah ve taze bir deneyim sunuyor. Menü sürekli değişiyor, ancak her zaman odun fırınından lezzetler çıkıyor. Levan'da ev yapımı yaptıkları ekşi mayalı zerdeçallı ekmek ve yoğurt yemeklere eşlik ediyor. Yazları şeftalili fındıklı semizotu salatası, reyhanlı izmir tulumlu domates, vişneli fırın yaprak sarma, bademli kuru üzümlü deniz börülcesi, zerdeçallı ekşili enginar, kemikli kuzu incik, tepsi güvecinde girit kabağı mücver, odun pişmiş pancarlı ve keçi peynirli, kuşkonmazlı pizzalar, kışın da şevketi bostan gibi Ege otları ile hazılanmış başlangıçlar ve ana yemekler yer alıyor. Kısıtlı sayıda oturum sunduğu için gitmeden önce mutlaka rezervasyon yapmanızı tavsiye ediyoruz. Kuşçular Cd. No:3

URLİCE: Urlice, yörenin en güzel şaraplarından bazılarını üretmesinin yanı sıra, kendinizi bir Toskana çiftlik evinde gibi hissettiğiniz enfes bir lezzet durağı. Yılda 10 - 12 bin şişe arap üreten Urlice'de, hem bağları gezip tadım yapabilir, hem de bağlara nazır nefis bir manzarada öğle veya akşam yemeğinde odun fırında müthiş pizza, dana sosis, village sosis, frankfurter, dana kaburga, babayback ribs gibi özel lezzetleri tadabilirsiniz. Mutlaka önceden arayarak rezervasyon yapmanızı tavsiye ediyoruz. İçmeler, 1168. Sk. No:7, Tel: 0232 754 16 67, urlice.com

MANEJ: Kuşçular köyüne yakin bir aile çiftliği. Yemyeşil vadiler arasında masal diyarını andıran Manej'in içinde 2 farklı restoran yer alıyor. Heybetli kocaman bir dut ağacının altında yer alan Dut Altı açık havada salatalar, sebzeler, köfte ve et çeşitleri yerken, Manej Masa'da biraz daha gurme lezzetler tadabiliyorsunuz. Manej'in arazisinin içinde restoranda sunulan yemeklerin hazırlığında kullanılan mahsüllerinin toplandığı bostan ve tarla, zeytinler, bağlar, lavanta tarlası, altınotu tarlası, sakız ağaçları, çam ormanı, binicilik ve eğitim alanı, padok, ahır, yürüyüş yolu ve Manej Oda oteli yer alıyor. Manej'de doğayla iç içe huzurlu bir atmosferde konaklayabiliyor, ata binmeyi öğrenebiliyor, hayvanları sevebiliyor, doğal yöresel lezzetler tadabiliyor, taş fırından çıkan ekmek ve pide yapımını seyredip tadabiliyor, ve de nefis yemek atölyelerine katılabiliyorsunuz. Kuşçular Mah, Manejurla, 8028. Sk. No: 22

KÖSTEM ZEYTİNYAĞI MÜZESİ: Dünyanın en büyük zeytinyağı müze kompleksi olan Köstem Zeytinyağı Müzesi, 1’e 1 ölçekte zeytinyağı üretimi ezme sistemlerini, orijinal yöntem ve malzemelerine sadık kalarak yeniden canlandıran ve ülkemizde binlerce yıllık zeytinyağı kültür ve geleneğine şahit olabileceğiniz dev bir teknoloji ve sanayi müzesi. 


Yazar : Zeynep Atılgan Boneval 
Gezginler İçin Öneriler

En Popüler Gezgin Notları

Ayvalık Keşifleri

Doğası, tarihi, kültürü ve lezzetleri ile ülkemizin eşsiz güzellikte bir sahil kasabası Ayvalık. ...

Gökçeada Köyleri Keşifleri

Alçalıp yükselen yemyeşil tepeleri, denize dimdik inen kayalıkları, yarları, çam ormanları, zeytinli...

Alaçatı Gastronomi Keşifleri

Son 15 yılda açılan yüzlerce kafe, restoran, bistro ve gastro pub ile Alaçatı harika bir gastronom...

Alaçatı 2021 Yeni Gastronomi Keşifleri

Alaçatı 2021 yazına güzel yenilikler ile girdi. Alaçatıda gün boyu lezzet şöleni yaşayabileceğiniz y...

Ayvalık Gastronomi ve Konaklama Adresleri 2021

Verimli toprakları, bol yağmuru, doğanın cömertliği ile kutsanmış yörenin çeşit çeşit otları, yanı b...

Trakya Rotaları

Trakya, 3 farklı deniz ile çevrilmiş eşsiz coğrafyasında, Istranca Dağları, Longoz Ormanları gibi do...

Kaz Dağları Keşifleri

Dünyanın en yüksek oksijen oranı sıralamasında Kaz Dağları bölgesinin ikinci olduğunu biliyor muyd...

Doğada Yürüyüş Rotaları

Tüm dünyada ve ülkemizde etkisini hala gösteren Corona virüsü sebebi ile uzun süreler evlerimizde ka...

Söğüt & Saranda Keşifleri

Bozburuna 10 dakika sürüş mesafesinde Bozburun Yarımadasının en ucunda yer alan Söğüt, birkaç girint...